Giftig ingrediens

Natrium lauryl sulfate 

Detta ämne används även inom flyget. Då man sprutar på detta ämne på flygplansvingarna för att is inte ska få fäste under vintertid. Vid besprutningen används tåliga ”rymddräkter” för att männen inte ska inandas och komma i kontakt med ämnet. Men så tänker man inte på att schampoo vi alla använder innehåller detta giftiga ämnen så mycket som upp till 50%!!!

Engelska namn - Sodium lauryl sulfate, SLS.
Denna anjonaktiva tensid hör till gruppen sulfonerade fettalkoholer. De är varken särskilt hud- eller miljövänliga, men billiga, och användningen av dem har ökatr kraftigt i Sverige under 1990-talet på bekostnad av ännu mer irriterande och miljöbelastande anjonakitiva tensider.

Framställning
Ett företag med miljövänlig profil beskriver sitt natrium-laurylsulfat-baserade hårschampo som gjort på försåpad kokosolja - en gullig omskrivning för sulfoneringen av fettalkoholer, som går till på samma sätt för alla typer:
Oblandat är natrium-laurylsulfat ett lite fett, vitt eller gulvitt pulver. Smakar man på det blir tungan känslolös.

Hårvård
Emulgerande, skumbildande och avfettande - alla de sulfonerade fettalkoholerna kan finnas med upp till 50 % i shampoo, flytande tvål och skumbad. Den är framför allt skumbildande.

Hudreaktion
Sulfonerade fettalkoholer är ofta hudirriterande, ibland allergena. Koncentrerat natrium-laurylsulfat irriterar huden och fräter ögonen; utspätt i schampo vid den vanliga halten 15 % är risken för hudirritation liten, särskilt som kontakttiden brukar vara kort.

Invärtes bruk
Används i tandkräm (upp till 2 %). Där den används för att tandkrämen ska bilda skum. 
De känsliga slemhinnorna i munhålan tar snabbt och lätt upp SLS, vilket går direkt ut i blodet.

Giftighet
Dammet av natrium-laurylsulfat irriterar luftvägarna. Det är inte akut giftigt vid hudkontakt, däremot om det tas invärtes (kan ge diarré, på längre sikt akne och möjligen håravfall), varför amerikanska FDA sedan 1998 kräver att tandkräm med natrium-laurylsulfat ska ha en varningstext om att större mängder inte bör sväljas.
Möjligen var det detta som satte igång ryktet om att natrium-laurylsulfat skulle vara cancerframkallande.
Natrium-laurylsulfat och ammonium-laurylsulfat är giftiga för fisk.

 

Tillbaka till Skrämmande ingredienser


Senast uppdaterad 10 november 2003 Copyright © 2003 Visana Homeopatica